2012. január 31.

Maci süti Medvenapra :)


Február 2. - Tomiéknál hagyomány a Medvenap megtartása az oviban. Ezen a napon dől el, hogy a kedves maci, amikor kijön a barlangjából, meglátja-e az árnyékát és visszabújik még aludni vagy nem látja meg és kint marad. Utóbbi esetben hamarosan megérkezik a tavasz - amit én nem bánnék egy cseppet sem :)
Visszatérve - ezen a napon minden a medve körül forog az oviban. Tavaly álarcokat készítettem Tomi csoportjának, idén úgy gondoltam, valami édes ötlettel állok elő.
Ottisnál nagyszerű receptre találtam.


2 tojás
2/3 bögre vaj
1 bögre barna cukor
1 tk vaníliás cukor
2 és 1/2 bögre liszt
1/2 bögre kakaópor
1 tk sütőpor
1 csipet só
1/2 kk őrölt fahéj
1/2 kk gyömbérpor
színes cukorkák, cukormáz

A 2 tojást habosra keverem a vajjal és a cukorral és a vaníliás cukorral. A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverem, majd apránként adagolva hozzádolgozom a cukros, vajas masszához. A mikor készen vagyok, 1 diónyi és 2 meggymagnyi gombócot gyúrok, majd ellapítom a sütőpapíron. Az én macikáimnak kicsit nagy a füle :) (Ottis oldalán nagyszerű videó link van, amelyen látható a munkafolyamat.)
A végén beleszúrom a macifejbe a jégkrémpálcikákat, és kb. 180 fokon 10 perc alatt készre sütöm. Amikor kihűlt, ízlés szerint díszítettem. (Leginkább azzal, ami volt itthon :))
Bár most este sütöttem, a fiúk letesztelték még a fogmosás előtt - nagyon ízlett nekem is :)

Petikém is megkért, süssek a suliba az ő osztályának is. Kisebb macik készültek és csak drazsém maradt, ezért azzal díszítettem.



2012. január 2.

Rakott karfiol/brokkoli - ismét update1 :)

Az újév első egészséges étele :) Már nagyon hiányzott a könnyű kaja! Rakott karfiol/brokkolit készítettem ma - úgy, ahogy még eddig nem - amolyan "update-esen". Semmi különös nincs az egészben - zsírszegény tejfölt és sajtot használtam a szokásos hozzávalók mellett.


  • kb. 450 g karfiol
  • kb. 450 g brokkoli (nekem most mirelit volt itthon)
  • 500 g pulyka darált hús
  • 1 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, reform! vegeta
  • 2 dl 12%-os tejföl
  • 1 tojás


A karfiolt és a brokkolit enyhén fűszeres vízben megpároltam, ezalatt a darált húst is elősütöttem. Ezután rétegezve kerámia sütőtálba tettem, áttört fokhagymával és karikára vágott újhagymával ízesítettem. A tojást és a tejfölt összekevertem, fűszereztem és a húsos zöldségre öntöttem. Reszelt sajttal megszórtam az egészet, majd 200 fokon kb. 15-20 percet sütöttem. Nagyon finom lett - és jóleső érzéssel ettem kora este is belőle :)