2010. január 31.

Teljes kiőrlésű rozslisztes kenyér

Nem vagyok nagy kenyérsütő(gép), nincs benne gyakorlatom, ráadásul több, mint egy hónapja Herbalife diétán vagyok... ennek ellenére rettentően érdekel a dolog. Csodálattal adózom minden olyan háziasszony iránt, aki nap mint nap friss kenyeret tesz az asztalra. Hiszem, hogy az itthoni teljes kiőrlésű kenyér (még ha szokatlan is az íze), sokkal egészségesebb, mint a készen kapott. Tervezem, hogy én is egyre többször készítek saját kezem által pékárut, s nem tagadom: bőven van mit tapasztalnom, tanulnom e téren.
Már nagyon sok barna/félbarna kenyér receptjét kigyűjtöttem régebben - ma DebiGabi receptjét választottam.


Hozzávalók:
  • 30 dkg teljeskiörlésű rozsliszt
  • 20 dkg finomliszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 kis pohár natúr joghurt
  • 100 ml olaj
  • 1 egész tojás
  • 1 tk cukor
  • 1 csapott tk só
A magvakat elhagytam, mert semmi sem volt itthon...

Kenyérsütőgép híján a hozzávalókat én gyúrtam össze, nagyon hamar egynemű tésztát kaptam, amit kb. 10 percig dagasztottam. Ezután nem huzatos helyen konyharuhával letakarva kb. 50 perc alatt duplájára kelesztettem, majd átgyúrtam és olívaolajjal kikent jénai tálba tettem. Ebben kb. fél óráig még pihentettem, finoman bevagdostam a tetejét, majd előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütöttem.
Az eredmény: kissé morzsálódós, de (szerintem) guszta kis formakenyér lett, ami az enyém :))

4 megjegyzés:

Limara írta...

Nagyon szép lett! :))

Gizi írta...

Gyönyörű szép!!! Biztosan nagyon finom!! Még soha nem sütöttem kenyeret, de már nagyon motoszkál benne, és most még jobban kedvet kaptam hozzá!!!(hátha nekem is sikerül) :)

Gelvia írta...

Hű, hát ez tényleg gyönyörű. Nagyon ügyes vagy!!!! :)

Viki írta...

Szerintem nagyon jól sikerült. Adjon ez Neked egy jó nagy bíztatást. Nekem nagyon tetszik, s főleg azt is értékelem, hogy ez aztán az igazi kézimunka. (gép nélkül) Gratulálok és további soksikert kivánok Neked.