2012. február 4.

Töltött káposzta

Úgy készítem, ahogy Anyukámtól tanultam, ő pedig a Nagymamámtól. Nincs benne semmi extra...


1 kg savanyú káposzta
1/2 comb/lapocka felkockázva vagy/és oldalas darabokra vágva
liszt, pirospaprika, sűrített paradicsom, csombor (borsikafű), olj

Töltelékhez:
1/2 kg darált hús lapockából vagy dagadóból
2 marék rizs
1 tojás
2 gerezd fokhagyma
1-2 tk vegeta
só, pirospaprika

A lábos aljára öntök egy kevés olajat, megszórom liszttel, majd lerakok egy réteg káposztát (amit ízlés szerint vagy alaposan vagy kevésbé átmosok). Erre a rétegre szórok egy kis lisztet és pirospaprikát. Kb. 8 húsgombócot gyúrok az előzőleg összekevert masszából és szépen a káposztára helyezem. Közé teszek néhány oldalasdarabot és a felkockázott húst, majd betakarom egy következő káposztaréteggel. Ezt is megszórom liszttel és pirospaprikával, majd ismét gombócok és húsdarabok jönnek. Erre teszek egy utolsó káposztaréteget, ezt is megszórom liszttel és pirospaprikával, majd néhány szál csombort és néhány tk sűrített paradicsomot teszek a tetejére. Ekkor engedem fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Közepesen gyenge tűzön addig főzöm, amíg a káposzta megpuhul - ez nálam kb. 2-2 és fél óra.
Tejföllel tálalom.

Nincsenek megjegyzések: