2009. május 29.

Beálltam a sorba...

... és elkészítettem én is a Limara által közölt Dán vajas tésztát. Több oldalon találkoztam már vele, max és Km kiflijei is csak motiváltak :). Nem bírtam várni... annak ellenére megcsináltam, hogy nem volt, csak finomlisztem. Gondolom a kenyérliszttől kicsit "keményebb" a tésztája, de mindenkit biztosíthatok, finomlisztből is remekül sikerült :)


Hozzávalók:
  • 60 ml melegvíz
  • 125 ml tej
  • 1 nagy tojás
  • 350 g kenyérliszt
  • 7 g porélesztő
  • 1 tk só
  • 25 g cukor
  • 250 g hideg vaj
A tejet, a vizet és a tojást egy bögrében összekevertem, félretettem. A lisztet az élesztővel, a sóval és a cukorral átforgattam, majd a centis csíkokra vágott vajjal együtt összekevertem. Késes robotgép híjján kézi mixert használtam, mellyel addig kevertem a hozzávalókat, amíg 1 cm-es vajdarabkák mosolyogtak a tálból :)
Ezután hozzáöntöttem a tojásos folyadékot és spatulával átforgattam. Limara tanácsa szerint eljárva: nem dolgoztam agyon a tésztát, hogy a vajdarabkák megmaradjanak. Az eredmény egy ragacsos massza lett, amelyről nehezen képzeltem el, hogy szép kiflijeim lesznek belőle... de látva Limaránál, hogy az övé is hasonló, tudtam aludni éjjel :))) Ahogy a tésztám is jót pihent... egészen reggelig.
Ekkor nyújtottam, 3-szor hajtogattam, majd visszatettem ismét hűlni. Egy utolsó nyújtás után háromszögekre vágtam, majd házi baracklekvárral megtöltöttem és feltekertem.
1 órát még kelesztettem a kifliket, amelyeket sütés előtt tojással megkentem. 180 fokos sütőben kb. 18 percig sütöttem.
A mennyiségből ma 16 db kifli készült, legközelebb - mert biztosan megsütöm még sokszor - egy hangyányit kisebbeket csinálok.

Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

Limara írta...

nagyon szépek lettek! :) Épp azon töröm a fejem, holnap ezt vigyek az ovis találkozóra vagy egy krokodil kenyeret süssek! :))

trinity írta...

Jajj de jó, hogy megint rendszeresen itt vagy!!!

Szépek a kiflik, gratulálok!!!

Gelvia írta...

Kukucs hozzám :)

Nagyon fincsinek néznek ki a kiflik, de ügyi vagy!

Bettyó és Maya írta...

Váááá!
Istenien néznek ki ezek a kiflik!!!
Látszik rajtuk, hogy nagyon finomak lehetnek:-)