2010. március 5.

Na ez Kenyér lett :))

A kenyérsütőgépem mellé természetesen az utóbbi napokban számos könyv, kellék és sütőforma került a kosaramba, hogy minél profibban kísérletezhessek :) Tegnap a Holló és Társa Kiadó Kenyérsütés c. könyvéből sütöttem. Leírom az eredeti receptet is, mert variáltam rajta egy kicsit...

Reggeli kenyér (750 g)
  • 45 dkg búzaliszt (BL 80)
  • 1 tk só
  • 3 dkg puha vaj
  • 3 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 2 dkg élesztő
Az én variációm - tk. rozsliszttel
  • 30 dkg kenyérliszt (BL 80)
  • 20 dkg tk. rozsliszt
  • 3 dl tej
  • 2 ek olaj
  • 1 tk só
  • 2 ek barna cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1/2 mk aszkorbinsav
A hozzávalókat a megfelelő sorrendben beraktam a gép üstjébe, majd hagytam, hogy a dagasztó-kelesztő programon dogozzon. Miután véget ért a program (1:25), átgyúrtam a tésztát és formáztam. Kiolajozott 25 cm-es formába tettem, bevagdostam a tetejét és a langyos fűtőtesten még további 35-40 percig kelesztettem. 220 fokra előmelegített sütőben sütöttem 5 percig, majd 180 fokon még további 30 percig. (A sütőbe egy csésze forró vizet is tettem.)
Gyönyörű, puha bélzetű, isteni kenyeret kaptam... egy amolyan igazit :))

4 megjegyzés:

tökmagi írta...

küldtem neked emailbe könyveket.:)

Viki írta...

Ez aztán tényleg kenyér lett, s kicsit meg is nyugodtam, mert amióta én is inkább a rozs felé hajlok, mindig csak sötét kenyerek kerülnek ki a sütőből. (én jobban kedvelném a szép világosakat, de hát a Törzsfőnök rendel - én meg végrehajtom) :))) recepted majdnem ugyanaz mint az enyém, de azért jól megjegyeztem. Gratulálok Neked. Szuper :))

JD írta...

Tökmagi, köszönöm a továbbiakat is, nagyon szuperek :)

JD írta...

Kedves Viki! Köszi a dicséretet, rám fér, még kezdőcske vagyok :) Azóta is sütöttem kenyeret, 5 perc után letakarom alufóliával és csak az utolsó 5 percben veszem le... így már nem ennyire sötét :)