2009. január 24.

Kókuszos keksz

Napok óta szemeztem ezzel a recepttel, amelyet Rita Konyhájában fedeztem fel. Nem csak a hétköznapok rohanása, hanem a hozzávalók hiánya is visszatartott a sütésben. Örültem, mert végre valami olyat sütikét találtam, amelyet minden ellenérzéssel a gyerekeim kezébe tudok adni, és amiről úgy gondolom, hogy az "odafigyelős" étrendembe is belefér. (Odafigyelés alatt nem szigorú diéta, update vagy fogyókúra értendő, hanem egyszerűen a vacsora helyes megválasztása - kenyér, tészták, stb. kerülése, nagyon sok ásványvíz fogyasztása. Mindennek az a célja, hogy azt a nagyon felesleges 5-6 kilómat végre le tudjam adni, mely érdekében kitartóan testmozgok is :))
Visszatérve a kekszre... szintén a multiban terveztem a tönkölylisztek beszerzését, mert addig ezek nem fordultak meg a konyhámban. Na... amint megláttam a polcon, hogy mennyibe kerül, rögtön tudtam, ezután sem lesz a konyhaszekrényemben. 889 Ft a teljes kiőrlésű tönkölyliszt, a fehér azt hiszem 6százvalamennyi. Kiegyeztem egy teljes kiőrlésű búzaliszttel, amely a többi mellett a 3százvalamennyivel már olcsónak tűnt, és megdumáltam magammal, hogy végül is ez is egészségesebb, mint a sima.
Az én változatom így a következő lett:


Hozzávalók:

  • 1,5 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1,5 csésze finom búzaliszt
  • 1 csésze kókuszreszelék
  • 10 dkg margarin
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 3 ek méz
  • 3 ek kefír
  • 1 tojás
  • 4 ek barna cukor
Mindent úgy készítettem, ahogy Rita is leírja. Először a száraz hozzávalókat kevertem össze, majd hozzáadtam a margarint, és összemorzsoltam. Ezután a többi hozzávalóval összegyúrtam. Könnyű, jól megdolgozható tésztát kaptam, amelyet a hűtőben pihentettem 2,5 órát. Legalább 1 órát kell hűsölnie, de én főzés előtt gyúrtam meg, és ebéd után folytattam. Előtte egészen vékonyra nyújtottam, majd mindenféle formával kiszaggattam. 200 fokon 5-6 percig sütöttem.
Félretettem sima darabokat is, de tudtam, hogy annak is nagy sikere lesz, ha csokis bevonóba mártom. Bejött a megérzésem :)))


Egy biztos: háztartási keksz helyett ilyet és ehhez hasonlókat fognak ropogtatni a srácaim, mert ez nagyon egyszerű és finom keksz. (Legközelebb cukormázzal díszítem.)

Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

Dulmina írta...

Melyik multi ez a pofátlan? Errefelé a teljes kiőrlésű tönkölyliszt úgy max. 600 Forint magasságában megúszható (mondjuk ez a 'Reformház', nevéhez illő kínálattal, de DM-ben is láttam már), a normál teljes kiőrlésű búzaliszt (Cerbona szalagos) meg 228 Ft a Coop-ban (az viszont egy semmi különös közért; a héten vettem, azért a pontos ár, de már régóta annyi).

Egyébként jól hangzik ez a keksz, csak még ki kell találnom, hogyan lesz vegán :)

JD írta...

A Tescoban jártam, mert késő este csak oda tudok menni. De köszönöm az infot, mindenképpen körülnézek máshol is. :)

Névtelen írta...

Keresgélj még bio-reformboltokban, sparban is kb 4-500 Ft, de bioboltban olcsóbban is lehet kapni. Mi egyenesen Kalocsáról szerezzük be, az ottani malomból, 300-320-ért!